2014/10/18

Tart s bananama i nutelom by Happiness is Homemade



Banana i nutella se vole isto koliko jesen voli pite i tartove pa je ovo idealno vrijeme da ove fine sastojke sljubimo u jedan fini tart odnosno otvorenu pitu. Iako je za tart karakteristično prhko tijesto ja sam ga zamijenila podlogom od keksa kakva se radi i za cheesecake i napravila preukusnu kombinaciju hrskavih keksića, lagane kreme na bazi pudinga od vanilije, banana koje obožavam u kolačima i nutelle koja je dodatno začinila ovu gozbu okusa. Ne moram ni objašnjavati da smo uživali u okusima pa stoga i vama preporučam da učinite isto, već sutra, i da si zasladite vikend. :)

Podloga:

  • 180 g keksa (petit beurre, digestive keksi ili neki drugi po želji)
  •  100 g maslaca
  • 2 žlice šećera


Pripremite kalup za pite – namastite ga ili stavite papir za pečenje. Ja sam koristila okrugli kalup promjera 26 cm.

Upalite pećnicu da se zagrije na 180°C.

Kekse usitnite. Najlakše ćete to napraviti tako da kekse stavite u vrećicu i preko njih prelazite valjkom da ih usitnite ili ih istucite s batom za meso.

Keksima dodajte rastopljeni maslac i šećer pa pomiješajte i utisnite smjesu u pripremljeni kalup. Stavite kalup u pećnicu i pecite podlogu nekih 6 do 8 minuta pa izvadite i ostavite da se ohladi i za to vrijeme pripremite kremu.



Krema:

  • 2 pudinga od vanilije

  • 100 g šećera

  • 600 ml mlijeka

  • 1 vanilin šećer

  • 200 g maslaca


Pudinge pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa u tu smjesu dodajte 200 ml hladnog mlijeka i izmiksajte kako ne bi ostale grudice u kremi.

Ostatak mlijeke stavite na vatru i zakuhajte pa u vrelo mlijeko dodajte razmućeni puding i kratko prokuhajte, stalno miješajući, da dobijete lijepu kompaktnu kremu i maknite s vatre.

U toplu kremu umiješajte maslac koji je prethodno odstajao neko vrijeme na sobnoj temperaturi pa izmiksajte sve zajedno i onda kremu stavite na hlađenje.



Slaganje kolača:

  •  3 - 4 banane

  • 2 – 3 žlice nutelle

  • malo limunovog soka

  • slatko vrhnje (samo za dekoraciju)


Nutellu lagano ugrijte u mikrovalnoj pa ju žlicom rasporedite po podlozi od keksa (prošarajte nutellom po keksima).

Ohlađenu kremu izlijte na podlogu od keksa i nutelle i ravnomjerno ju rasporedite.

Banane narežite na kolutove i malo ih poprskajte limunovim sokom kako ne bi tamnile. Poslažite banane na kremu.

Za kraj izmiksajte malo slatkog vrhnja pa špricom ili vrećicom za dekoriranje ukrasite rubove tarta.

Vi možete staviti i više slojeva banana, možete slatko vrhnje staviti po cijeloj površini kolača, možete ukrasiti bademima, čokoladom, kokosom ili nekim drugim sastojkom koji vam odgovara. Ako vam je tako prejako, možete i preskočiti nutellu.

Gotov tart stavite u hladnjak na hlađenje, najbolje kroz noć i to je to.



Idući dan poslužite i uživajte u finom zalogaju! :)

U slast!


2 komentara:

  1. Draga, kad sam ovo pročitala ostala sam bez riječi. Ovako nešto lijepo već dugo nisam pročitala, divno je znati da se nekome sviđa ono što radiš :*.
    Baš si mi uljepšala dan svime što si napisala, toliko komplimenata nisam dobila sto godina :D hehe. Baš mi je drago da sam mogla gostovati kod tebe, je malo potrajalo da se sve posloži ali glavno da je članak tu :* i da smo i to riješile.
    Ne brini zbog vremena.. i ja često ne stignem, normalno je da kad se preseliš sve obaveze su na tebi, još kad se radi normalno da je teško naći vremena za sve hobije.. tako da, kad stigneš stigneš, znamo mi da si ti uz nas :).

    OdgovoriIzbriši
  2. aaaaaaaaa kako ovo dobro izgledaaa :D obavezno cu probati kad budem imala vremena i kakvo preskakanje nuteleee? nutela se ne preskace! :D

    OdgovoriIzbriši